Tekzip ve Düzeltme

Tekzip ve Düzeltme

22 Mart 2015
Bazı basın yayın organlarında, “Meclis tutanaklarına giren görüşmelere göre Bakan Nurettin Canikli, Süleyman Şah Türbesi'nin yeni yerinde Türkiye'nin uluslararası hukuk açısından işgalci konumunda olabileceğini ima etti...”,“Bakan Nurettin Canikli'den Süleyman Şah'ta Toprak Kaybı İtirafı”, Süleyman Şah Karakolu ve Türbesi'nin taşınmasıyla ilgili Meclis'te yapılan bir görüşmede AKP'li Bakan Nurettin Canikli'den çarpıcı itirafların geldiği ortaya çıktı” gibi gerçeğe aykırı ve mesnetsiz ifadelerin yer aldığı haberler yayınlanmıştır.
 
Sayın Bakanımız’ın TBMM Genel Kurulu’nda 19 Mart 2015 tarihinde yaptığı konuşmada Süleyman Şah Karakolu’nun taşınmasıyla ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin haklılığını anlattığı ifadelerinin, her şeyden evvel basın ahlakı ve çalışma ilkelerine aykırılık teşkil edecek şekilde çarpıtıldığı ve gerçeğe aykırı yorum ve değerlendirmelerle birlikte yayınlandığı anlaşılmaktadır.       
 
Söz konusu değerlendirmelerin daha iyi anlaşılması için Sayın Bakanımız’ın konuyla ilgili açıklamalarının yer aldığı Meclis tutanaklarının incelenmesi yeterli olacaktır.
 
Sayın Bakanımız TBMM tutanaklarında da yer aldığı haliyle, aşağıdaki değerlendirmelerde bulunmuştur:
“Sayın Kuşoğlu'nun Süleyman Şah Karakolu'nun taşınmasıyla ilgili olarak… Şimdi, tabii, bu konu çok konuşuldu, tartışıldı. Birçok bilgiye zaten sizler de sanıyorum vakıfsınız ama öncelikle şu hususu belki belirtmemiz gerekiyor: Yani, taşımakla o hakkın ihlali yani Türkiye'nin sahip olduğu, uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınan bu hakkın ihlal edilip edilmediği konusu önemli. En önemli konu bu tartışmalarda -tabii, diğerleri de önemli ama- sanıyorum bu konu. Orada bizim tezimiz, kabulümüz; bir ihlalin, bir zayıflamanın olmadığı şeklinde yani sonuç itibarıyla Suriye devletinin egemenlik alanındaki bir bölgede belirli bir miktar arazinin Türk toprağı sayılması. Şimdi, tabii, şu söylenebilir: Yani o yer bellidir, spesifiktir -taşınmadan önceki alan için, yer için söylüyorum- dolayısıyla bu imtiyazlar, bu haklar orası için, o lokasyon için verilmiştir gibi birtakım hususlar, iddialar gündeme gelebilir. Şimdi, normal şartlar altında, her şeyin normal olduğu bir dönemde yani uluslararası ilişkiler açısından karşınızda tam olarak muhatap olabileceğiniz ve egemenliğe hâkim, kendi topraklarında egemenliğine hâkim bir gücün, bir kuvvetin, bir devlet yapısının olduğu durumlarda bu tartışmalar haklı olabilir. Ama burada çok özel bir durum var, özel durumlar uluslararası hukukta da hukuki gerekçe olarak kabul edilebilir iç hukukta olduğu gibi. Yani şunu anlatmaya çalışıyorum: Buradaki bir taşıma, bu şekildeki bir taşıma yeni yerde aynı hakları bize sağlar. Öncelikle yine burası da Suriye devletinin, bilinen, tanınan haliyle Suriye devletinin egemenlik sınırları içerisinde. Aynı miktar bir arazi, bu anlamda bir kayıp söz konusu değildir, zaten bu simgeseldir esas itibarıyla, elbette önemlidir ama simgeseldir sonuç itibarıyla. Onurlu bir kazanımdır, korunması gerekir, sonuç itibarıyla bu topraklarda bu kazanım devam ediyor, o hak korunmaya devam ediyor. Uluslararası haklar açısından uluslararası kuralların ihlali midir? İhlali olmadığını da ortaya koyan bana göre olağanüstüşartlardır, olağanüstü durumlardır. Biraz önce ifade etmeye çalıştığım gibi yani her şey normal olsaydı böyle bir taşıma uluslararası hukuk açısından tartışılabilirdi ama şimdi tartışılamaz çünkü o devlet bu hakkımızı orada koruma imkânına sahip değil. Eğer koruyabilseydi, koruma iktidarı, gücü olabilseydi yani taşınmadan önceki lokasyonunda Türkiye'nin bu haklarını koruma imkânına -aynı büyükelçilik gibi- sahip olsaydı o zaman bu sağlanırken, sağlandığı bir ortamda bu taşımanın tartışılması, değerlendirilmesi yapılabilirdi.
 
Herhangi bir kaybın söz konusu olmadığının anlatıldığı değerlendirmelerin, “toprak kaybı itirafı” gibi sunulması habercilik ilkeleriyle bağdaşmamaktadır.
 
Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla söz konusu haberlerde yer alan gerçeği yansıtmayan, yalan ve iftira niteliğindeki gerçeğe aykırı ifadelerin düzeltilmesi hususunda saygıyla duyurulur.